Connect with us

Hiburan

“Cute ja Kak Maya cakap Sarawak” – Netizen

Published

on

Erinsakura Fa4040f94bd25edb408c76674ff3d533

Baru-baru ini aktress jelita Maya Karin sedang sibuk pengambaran trailer untuk sebuah teater Puteri Santubong yang akan dipersembahkan pada bulan Disember tahun ini. Penampilan Maya disini sangat menarik dan benar-benar kelihatan seperti seorang puteri pada zaman dahulu kala. Ditambah lagi dengan suasana serta pemandangan menghijau yang dikelilingi dengan bukit bukau, rasanya seperti kembali ke zaman lampau berpuluh-puluh tahun yang lalu.

Selalu terlepas gosip terhangat? Join Whatsapp Channel MEDIA PUYU Sekarang!

Maya memang popular di kalangan rakyat Malaysia disebabkan oleh kebolehan serta bakatnya dalam bidang lakonan. Ramai yang meminati Maya bukan sahaja disebabkan oleh bakatnya dalam dunia seni, tetapi juga disebabkan oleh kecantikan serta kejelitaan semulajadi pelakon kacukan Jerman ini.

Erinsakura 53125b7d0e8c8f790f911df041500a14

Menerusi rakaman live berdurasi selama lapan minit yang dikongsikan melalui akaun Instagram milik Maya, Maya bersama-sama dengan barisan pelakon serta staff sedang berehat di salah satu kediaman yang terdapat di Sarawak Cultural Village.

Maya tampaknya sedang berusaha untuk mempelajari beberapa perkataan Sarawak yang sering digunakan dalam kehidupan sehari-harian.

Erinsakura 71496018b39f4d30bf13e72015bfab6c

Maya mengaku berasa sedikit bingung dengan bahasa Sarawak kerana kebanyakan perkataan Sarawak membawa maksud yang berlainan dari bahasa Melayu.

Maya juga berkata bahawa bahasa Melayunya juga belum berapa fasih disebabkan dia menetap di Indonesia sehingga berumur 17 tahun, dan sekarang dia mempelajari pula bahasa Sarawak. “I will be learning Sarawakian in the next two months tapi nampaknya saya akan double triple confused” luah Maya.

Erinsakura 2c215e46a80deb632bb55ffc88fa8e0c

Video live ini yang dikongsikan Maya pada hari kemarin telah mendapat sebanyak 13,296 tontonan dan 38 komen daripada para followers serta peminat Maya.

Sempat juga netizen yang mungkin berasal daripada Sarawak memberi peringatan kepada Maya agar berhati-hati sewaktu berlakon menjadi Puteri Santubong.

Erinsakura 38f33c62248577de419b691f332e92a0

Maya kelihatan begitu teruja dengan watak yang dibawanya ini, mungkin disebabkan oleh budaya serta bahasa baru yang dapat Maya pelajari di Sarawak. Cerita Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang memang cukup terkenal dalam kalangan orang Sarawak malahan dijadikan sebagai cerita rakyat.

Lagenda Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang diceritakan turun temurun daripada generasi yang lama kepada generasi yang baru.

Sudah pasti pelakon yang mendapat banyak anugerah ini dapat menjiwai 100% watak Puteri Santubong. Tidak sabar rasanya mahu menonton teater Maya kali ini, lagi-lagi apabila dia membawa watak sejarah yang muncul sejak beribu tahun yang lalu di negeri Sarawak. Selamat berjuang untuk mempelajari bahasa Sarawak ya Maya.

Sumber: Instagram Maya

Artikel ini disediakan oleh Oh Puyu. Sebarang C0PY P4STE tanpa kebenaran, rep0rt untuk c0pyright akan dikenakan.

Artikel ini disediakan oleh Oh Puyu. Sebarang C0PY P4STE tanpa kebenaran, rep0rt untuk c0pyright akan dikenakan.
Kongsikan artikel ini :

Trending

error: Siapa Copy akan report copyright!