Connect with us

Hiburan

“Terer giler Shila, mcm gaya Stacy terus dia bercakap sabah” – Netizen

Published

on

Bagi peminat seni tempatan bahkan sebahagiannya di peringkat antarabangsa, pasti maklum akan kebolehan wanita yang baharu mendirikan rumah tangga ini.

Sebagai wanita M3layu, dia dikagumi bukan sahaja dek mampu bertutur dengan baik dalam bahasa Cina, bahkan mengeluarkan album nyanyiannya dalam bahasa itu. Rupanya tidak setakat itu kebolehan berbahasa ada pada Shila Amzah.

Lihat saj4lah video hantaran dikongsikannya ini. Shila juga berkebolehan mengikut loghat lenggok bahasa Sabah ya. Lancar dan lembut saja pertuturannya dalam bahasa itu walaupun dirinya lahir dan dibesarkan di ibu negara.

Tak kurang netizen terutama orang Sabah memberikan respons. Rata-ratanya bersetuju sebagaimana percakapan Shila, itulah pertuturan Sabahan yang sebenar. Apa taknya ramai cuba cakap Sabah, tetapi berbunyi pelik dah macam orang seberang.

“Begini baru la ckp Sabah . Ada itu kadang drg bcakap Sabah mcm becakap Ind0nesia”, “kasi ba dia job acting jadi sabahan. ngam sudani”, “Mmg shila ni linguistic punya org..boleh bah kalau ko shila”.

“Dari mana ko belajar ni? Exactly Sabahan punya cara cakap”, “i give u 100% markah. nice la kak shila ckp Sabah, boleh jd org sabah sdh”, “Waahhhh bahasa Sabah. Sedap dgr sha ckp loghat sbh”, “Bahh lulus suda ni”.

Itu antara komen netizen yang kagum dengan satu lagi kebolehan berbahasa Shila tu. Jika mencari kelebihan berbahasa Shila yang dikongsikan di media sosial, sebelum ini juga dia dikhabarkan pandai juga berbahasa dan berloghat lain.

Antaranya selain lancar berbahasa Inggeris, Shila juga pandai menggunakan loghat Sarawak. Dia juga dikatakan boleh menyanyi sembilan bahasa hingga ramai teruja dibuatnya. Ini termasuklah bahasa Tamil.

Wah hebat betul Shila. Memang paling linguastik. Terdahulu topik dalam loghat Sabah ‘dibebelkan’ Shila dalam hantarannya ini juga menarik perhatian netizen. Mana tidaknya, topik panas berkait peny0ndol menjadi pilihannya.

Pesan Shila kepada golongan lelaki agar menolak golongan ‘penyond0l’ yang mahu mendekati. Memberikan beberapa tip, kata Shila ia bukan benda yang susah jika golongan lelaki menggunakan akal untuk tujuan itu.

Katanya, bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi… Begitu ya. Dalam kelembutannya berbahasa Sabah sempat lagi Shila memberikan peringatan ‘mengh1ris’ sembilu khusus pada k4um Adam yang ‘menyambut tangan’ peny0ndol.

IG Shila Amzah

Artikel ini disediakan oleh Oh Puyu. Sebarang C0PY P4STE tanpa kebenaran, rep0rt untuk c0pyright akan dikenakan.

Trending

error: Siapa Copy akan report copyright!