Connect with us

Hiburan

“Cakap la bahasa melayu, makcik tak faham makcik orang kampung” – Netizen

Published

on

World Wide24.com 5df0771df8e2cd56e276fa9241df1db6

Siapa saja yang tidak mengenali anak kepada Dato Aliff dan juga Datin Shahida, Qadeeja atau nama manja beliau iaitu Cess memang berbakat di dalam bahasa inggeris sepenuhnya kerana beliau agak lambat apabila bercakap di dalam bahasa melayu, ini kerana beliau telah bersekolah di sekolah yang selebihnya menggunakan bahasa inggeris sepenuhnya akan tetapi Dato dan Datin tetap menggunakan bahasa melayu semasa di rumah.

Selalu terlepas gosip terhangat? Join Whatsapp Channel MEDIA PUYU Sekarang!

Cess amat mengikut jejak langkah kedua orang tuanya, fasih berkata-kata dan mempunyai bakat di dalam mempromosi pelbagai produk jualan ibu bapanya bahkan beliau sangat berbakat yakinkan diri sendiri.

World Wide24.com 25dd2df52667c1dcc94ef75fc8abf894

Memang ada sahaja netizen yang mempersoalkan tentang penggunaan bahasa inggeris beliau akan tetapi Datin telah menjelaskan beberapa kali bahawa anaknya itu tidak fasih berbahasa melayu dan agak lambat kerana memiliki disleksi4.

Ramai yang telah faham malah kagum akan kefasihan Cess di dalam penggunaan bahasa inggris yang sangat bagus dan sempurna itu malah beliau setiap kali berucap memang laju dan fasih berbanding daripada berbahasa melayu pasti akan tergagap-gagap.

World Wide24.com 5845339eacef5db09710acafa0a6fa9a

Lihatlah perkongsian ketika beliau mempromosi produk, memang semangat dan berkeyakinan tinggi malah nampak seperti contoh yang baik daripada kedua ibubapanya sendiri. Memang seumpama klon kepada ibubapanya sendiri.

Perkongsian ini menampakkan bahawa beliau sangat fasih perbahasan melayu akan tetapi ada ini bezanya menyatakan tidak faham apa pun yang dikatakan oleh Cess itu mvngkin kerana netizen hanya memahami bahasa melayu sahaja.

World Wide24.com B4e2a51485961ea23be39cc8019901e4

Susah senang yang dialami oleh Dato dan Datin membuatkan anak-anaknya juga berminat di dalam bidang business ataupun perniagaan ini bahkan anaknya juga turut membantu di dalam segi penjualan barang-barang produk beliau. Mereka juga minat datang dengan sendiri tanpa dipaksa oleh kedua orangtua.

Pelbagai komen yang menarik dan ramai menegur tentang penggunaan bahasa oleh Cess namun ramai lagi yang lebih kagum kepada bahasa inggeris Cess yang lancar dan sempurna.

Lihat antara komen netizen yang kurang jelas dan tidak faham akan perkara disleksi4 itu.

World Wide24.com 84b6448cc1e888401f3323d75793abe5

Sebenarnya inilah yang sewajarnya, mendidik anak agar mencari rezeki bukanlah perkara mudah meskipun lahir saja dah senang hidupnya.

Walaupun sudah senang akan tetapi tetap ajar cara anak bekerja agar menjadikan ia motivasi sendiri.

Sumber: ig shahidadherbs

Artikel ini disediakan oleh Oh Puyu. Sebarang C0PY P4STE tanpa kebenaran, rep0rt untuk c0pyright akan dikenakan.
Kongsikan artikel ini :

Trending

error: Siapa Copy akan report copyright!