Terjumpa handbag hitam tepi dinding sebelah kereta Panamera, saat dibuka terkjut lihat isi dalamnya

Ganjaran berbuat baik dibulan puasa.Mlm tdi pegi tesco ,masa nk balik nmpk la dr jauh 2 laki bini tgh masukkan brg yg dibeli dlm kereta idaman aq.. Panamera beb..Tp dorang macam tergesa-gesa.. Mungkin nk cepat kot2 ada k3s kecemasan.. Aku jln mcm biasa ja p kat kreta.. Kebetulan park bertentangan dgn kreta diorg.. Elok diorg beredar.. Aku pun nk naik kreta..

Sblm naik kreta aku suka cek tayar dgn body kereta.. Mna tau kot2 ada org buat naya ka apa ka.. Hehe.. Tiba2 mata ni ternampak ada handbag tsandar kt tepi dinding.. Kaler hitam bercorak.. Mula mcm mls nk ambik tau.. Pstu dlm hati.. Ish.. Beg sapa la tu..

Beranikan diri p ambik.. Masa tu xda org sgt.. Tu yg ambik.. Aku msuk kreta cpt2 lps tu apa lg.. Buka laa.. Masyallah.. Iphone s7+ dgn smsung s10 + kot… Huyoo..Buka purse.. Ada kertas cek tulis rm120,000.00..

Nk pengsan tgok nilai cek tu.. Dok belek2 bnda dlm beg ada perfume, ada kunci audi gilooo.. Buku bank maybank.. Cek jumlah baki rm1,689,922.69..Dlm envelope kira2 ada rm20,000.00…Ketaq kepala weihh.. Cina kaya nohh…Hehe.. Aku rasa wife laki tu punya beg sbb dlm ic muka sma aku tgok td..

Tp aku ni bukan jenis nk mkn duet haram.. Ingt allah nmpk.. Bulan ramadhan plak tu.. Start kereta nk p balai polis terus.. Tgh dok bawa kreta dgr mcm phone bunyi lagu cina.. Congcodeicongcongcodeiii… Bg signal, park tepi jln..

Ishh.. Terkejut pon ada.. Haihh.. Xsmpat nk jwb.. Call masuk lg.. Dkt screen phone naik nma my hubby.. Aku jwb cpt2..

Helo.. Dia pon helo..

Yaa hello.. U kat mana? Dgr mcm bising2 dlm kreta..

Hello.. I terjumpa beg wife u kt tesco td..

Dia ckp hayooo.. Arrr u ada mana? U ada mana?..Dgr suara wife dia bising2 meraung nangis sma..Ckp cina.. Lpstu laki dia mcm marah bini dia kot.. Hehe.. Suruh diam kot..

Ok xpa cmni.. Kita jumpa dkt tesco smula.. I td otw mau pergi balai buat report.. Alang2 u sudah call.. Kita jmpa snng I bg beg dkt u..

Dia pun kata ok.. Bgtau no plat kreta snng cam.. Aku pun patah balik p tesco.. Dlm 15mnt cmtu diorg smpai.. Aku pun turun kreta diorg pun sama turun kereta.. Tengok wife dia merah biji mata , hidung pon merah bagai.. Sotsrettt sotsrettt pegang tisu lap hingus.. Haha.. Lawak pon ada..

Aku pun serah beg kat wife dia… Nasihat lain kali hati2 jgn cuai.. Aku suruh dia cek beg.. Takut nnt hilang apa2 aku kna pulak nnt.. Laki dia ckp terima kasih byk2 lps tu ckp sorry sshkn u.. Bini dia pon ckp bnda yg sma.. Aku kata its ok.. Aku ckp klau aku xambik td belum tentu diorg dpt blik beg ni.. Yaa lah.. Lain org lain perangai..

Diorg pun xleh lama nk cpt2 sbb td ada saudara call kata ada kemtian.. Sbb tu tadi tergesa2..Dh settle satu hal.. Aku pun lega xpyh nk ssh2 p balai buat report.. Alhamdulillah.. Dpt tolong org hari ni..

Wife dia mnta no. Phone aku.. Aku pun bg je laa.. Lps tu nmpk laki dia bwa kluar smpul duet raya cina.. Cpt2 bg dkt wife dia suruh bg dkt aku.. Wife dia pun cpt2 hulur kt aku.. Aku kata ‘xpa xpa saya ikhlas tolong’.. Dia pksa suruh ambik juga siap ckp, anggp ni angpow dr kami berdua..

Foto hiasan

Aku dgr kata angpow, apa lg.. Dlm hati brapa la dlm tu..Hihi.. Aku pun ckp ayoo ssh2 ja.. Dia pun explain psl cek dlm begduit tu.. Bla.. Bla.. Bla… Klau x mampos dgn bos dia.. Ooo.. Cmtu.. Ok ok.. Tu yg cuak spruh nyawa.. Xhabis2 ckp tq tq tq.. Muka pun nmpk mcm lega.. Masing2 beredar…

Aku dok dlm kreta lg.. Gedik nk buka angpow.. Dpt rm10 pon xkisah.. Buka2 sampul xde pulak duit.. Hmm kecewa ckit.. Tp ada kertas berlipat.. Aku pun buka.. Yaa allah..! Rm10, 000.. Berkelip2 mata.. Xtaw nk ckp apa.. Nk nangis pun ada.. Nk jerit pon ada..

Biar betul.. Byk sgt ni.. Mcm nk bg blik.. Tiba2 phone aku bunyi.. Ada msg msuk.. Aku baca “Tq u sudah senangkan kita.. Enjoy your shopping.. Ikhlas dr kmi gongxi2..”Xtaw nk ckp apa tgamam ni.. Aku pun drive balik rumah cpt..

Sapa nak shopping raya dgn akuuu??? Jom cepat aku belanja!!

Syoknyaaa mimpi sebelum sahur pagi tadi!!

Siapa yg baca sampai habis dia power

Apa komen ntizen:

Princess bunda : Indahnya mimpi… Nak tidur juga mana tau mimpi orang bawa shopping baju raya

Nor Azian : gigih baca sampai abis ni bro.. klu betul2 jd mesti syok raya ni kn..

Hidayat Salleh : aku thu doh…blom mu royak lgi aku thu doh mu ni mimpi cik mimpi…mu mimpi3…gurauan d bln puasa

Fikri Akmal : rugi la bagi balik .. klau aku ambil semua .. ikhlas dari hati yg suci ini ..

Siti Khomsiah : aku baca sampai abisss….
moral of the story.. buat kebaikan allah bg ganjaran…walaupun itu ilusi….tapi yg baik2 buat pengajaran…hee.hee

Ana Hawa : Aku pun ada cerita hari ni lepas solat subuh tadi habis zikir tengguk anak aku yg sorang ni anak down sindrom asyik bermain sorang diri tak tidur dari malam hati teringgat bulan puasa ni bagus klu pegang kepala anak ni sambil berselawat mintak dia bahagia dunia akhirat masa panggil sayang mari sini mama nak baca selawat kat eka .

Dia cakap nanti mama dia ambil ampow merah dia kasi aku nah mama eka kasi mama apa ni sayang buka .ok aku buka eh kasi mama ka .dia jawab eka kasi mama duit raya .ha .eka kasi mama . Yaa eka kasi mamalah .nanti olang kasi eka duit laya .tak pa mama ambek ja .

Aku cakap nanti mama belikan baju raya .yaa .jawab dia takpa baju eka banyak tak yaa beli buang duit .Yaa allah sungguh dia anak istimewa .berapa jumlah duit yg diberi $20 dollar dlm hati memang anak syurga mana dia tau yg nak raya .klu kita sahur suruh dia sahur dia jawab tak pa eka puasa yang yang yok bukak piuk hehehehe itulah cerita aku.

Sumber : Saya Anak Johor via edisimedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*