Murid mavt digiIis tayar akibat terjatuh kerana lantai bas reput

MaIang tak berbau, seorang murid lelaki mavt akibat terjatvh dari bas yang sedang bergerak selepas terpijak lantai bas yang reput. Dalam kejadian yang berlaku pada jam 12.50 tengah hari di Kampung Kandis, Pasir Puteh hari ini, m4ngsa, Wan Muhammed Adam Mohd Suria, 12, mngl dunia serta-merta di lokasi kejadian kerana kecderaan pada di seluruh badannya. Mayyat m4ngsa kemudian dibawa ke Hspital Tengku Aris, Pasir Puteh untuk dibdah siassat.

Lapor Harian Metro, m4ngsa bersama rombongan sekolahnya dalam perjalanan ke Bukit Keluang, Terengganu untuk mengikuti Bengkel Bahasa Inggeris bersama Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Nik Hasmani menunjukkan gambar anaknya
Wan Mohammed Adam.

Rombongan itu mengikuti bengkel tersebut selama dua hari dan bertolak ke lokasi dengan menyewa bas.

M4ngsa dipercayai berdiri bersama beberapa rakannya di bahagian hadapan bas berhampiran tangga.

“Saya tidak berada di dalam bas ketika kejadian dan hanya dimaklumkan kejadian berlaku kerana tangga bas repuut.

“Murid lain beritahu ada kawasan yang berlubang di bahagian hadapan bas yang mereka piijak, namun tidak pasti ditutup dengan apa,” kata sumber yang tidak mahu identitinya disiarkan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Deputi Superintendan Mohd Azmir Damiri berkata, mngsa dipercayai bermain di bahagian hadapan sebelah kiri pemandu sebelum terjatuh dari bas lalu digiIis tayar.

“Secara tiba-tiba m4ngsa melompat ke bahagian pintu hadapan bas dan terus terjatuh ke bawah kerana bahagian lantai kenderaan itu repuut.

“Bas itu tidak sepatutnya digunakan lagi kerana lantainya sudah repuut. Pemandu bas mempunyai lesen, namun si4satan masih dijalankan untuk mengetahui sama ada bas sekolah ini mempunyai permit atau sebaliknya,” katanya.

K3s disi4sat mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Sumber : thereporter via celotehsaje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*