Kronologi penuh kehilangan dan penemuan gadis Ireland, Nora Anne Quoirin

Awal bulan ini kecoh tentang seorang gadis warganegara Ireland yang hilang dari bilik penginapan keluarganya di sebuah resort di Pantai, Seremban. Menurut adik mngsa, kakaknya itu keluar sendiri melalui tingkap dan usaha mencari dan menyelamatnya (SAR) giat dijalankan. Terbaru, menerusi Harian Metro, polis telah menemui maayat Nora Anne di Gunung Berumbun berhampiran resort yang diduduki mngsa. yang hilang sejak awal bulan ini. Berikut kronologi kehilangan remaja perempuan warga Ireland Nora Anne Quoirin, 15, di sebuah resort di Seremban, Negeri Sembilan.

3 Ogos 2019 – Nora Anne Quoirin, 15, remaja Ireland tiba di Resort The Dusun Pantai Hill, Seremban, Negeri Sembilan bersama keluarganya untuk bercuti.

4 Ogos 2019 – Remaja perempuan yang mempunyai masalah pembelajaran itu disedari hilang oleh ahli keluarganya apabila tiada di bilik penginapannya pkul 8 pagi.

4 Ogos 2019 – Polis menerima maklumat kehilangan mngsa daripada pemilik resort selepas dimaklumkan oleh seorang ahli keluarga remaja itu.

4 Ogos 2019 – Polis melakukan misi pencarian membabitkan bomba dan anggota polis dari Unit Anjing Pengesan (K9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri Sembilan.

5 Ogos 2019 – Pihak berkuasa termasuk polis dan anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) mengawal ketat kawasan Resort The Dusun Pantai Hill, lokasi Nora Anne dilapor hilang.

5 Ogos 2019 – Unit Udara Polis Diraja Malaysia (PDRM) turut terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) Nora Anne.

5 Ogos 2019 – Operasi SAR melalui udara dibuat di kawasan Gunung Berembun serta meliputi pesisiran Sungai Berembun.

5 Ogos 2019 – Platun Batalion 4 Pasukan Gerakan Am (PGA) Cheras turut dikerah dalam operasi SAR remaja perempuan itu.

6 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari ketiga, diteruskan dengan kekuatan 159 anggota dari pelbagai agensi keselamatan.

7 Ogos 2019 – Polis telah merakam 20 keterangan saksi termasuk ahli keluarga bagi membantu siasatan k3s kehilangan Nora Anne.

7 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari keempat, diteruskan dengan kekuatan 206 anggota dari pelbagai agensi keselamatan.

8 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari kelima, diteruskan dengan kekuatan 247 anggota dari pelbagai agensi keselamatan.

Operasi SAR di Gunung Berembun.

8 Ogos 2019 – Operasi SAR mengesan Nora Anne diketuai Unit Senoi Praaq Polis Diraja Malaysia (PDRM).

8 Ogos 2019 – Khidmat helikopter Pasukan Gerakan Am PDRM digunakan dengan tambahan teknologi yang lebih canggih bagi mengesan Nora Anne.

8 Ogos 2019 – Rakaman suara ibu Nora Anne memanggil remaja itu dengan panggilan manja dimainkan melalui pembesar suara sepanjang SAR.

9 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari keenam, diperkuatkan dengan kehadiran pasukan elit PDRM iaitu Komando VAT 69 dengan kekuatan dua pegawai dan 21 anggota.

9 Ogos 2019 – Sembilan dron diguna dalam operasi SAR kesan Nora Anne.

9 Ogos 2019 – Penduduk di sekitar pekan Pantai, Negeri Sembilan mengadakan solat hajat di Msjid Kariah Pantai selepas menunaikan solat Jumaat bagi memohon dipermudahkan operasi SAR kesan Nora Anne.

10 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari ketujuh, skala pencarian Nora Anne dikecilkan dari 6 kilometer (km) radius kepada 4 km radius dari lokasi kejadian.

10 Ogos 2019 – Masyarakat Orang Asli sedia membantu mencari Nora Anne menggunakan kaedah tradisional berdasarkan kepercayaan mereka.

10 Ogos 2019 – Keluarga Nora Anne hargai usaha petugas SAR krbankan cuti Aidiladha cari anak mereka.

11 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari kelapan, Ketua Polis Negeri Sembilan Datuk Mohamad Mat Yusop berkata polis membuka talian hotline khas 0111-2285058 bagi membolehkan orang ramai menyalurkan maklumat berkaitan Nora Anne.

Meabh Jaseprine Qouirin (tengah) dan Sebastian Marie Philipe (kiri), ibu dan bapa Nora Anne.

11 Ogos 2019 – Operasi SAR Nora Anne mendapat bantuan daripada kumpulan pendaki sukarelawan.

12 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari kesembilan, diteruskan dengan kekuatan 348 anggota dari pelbagai agensi keselamatan.

12 Ogos 2019 – Keluarga Nora Anne tawar ganjaran RM50,000 kepada mana-mana pihak yang dapat salur maklumat bantu kesan Nora Anne.

12 Ogos 2019 – Pasukan polis Ireland, England, Perancis berada di negara itu membantu PDRM menyiasat k3s kehilangan Nora Anne.

12 Ogos 2019 – Sekumpulan lima pengamal perubatan Islam daripada Rawatan Tradisional Sulafusoleh menawarkan diri membantu operasi SAR kesan Nora Anne Quoirin.

12 Ogos 2019 – Pengamal media dipelawa untuk menyertai operasi SAR kesan Nora Anne buat pertama kalinya.

13 Ogos 2019 – Operasi SAR masuk hari kesepuluh, polis menemui myat dipercayai seorang wanita berkulit putih yang ditemui pada 1.57 tengah hari, kira-kira 2.5 kilometer dari resort The Dusun, Pantai.

13 Ogos 2019 (8.55 malam): Polis sahkan maayat yang ditemui adalah Nora Anne selepas ahli keluarga remaja itu membuat pengecaman.

Sebelum itu, siasatan awal polis menunjukkan myat wanita berkulit putih yang ditemui dekat anak sungai di Pantai Hills dekat Seremban, Negeri Sembilan adalah remaja perempuan, Nora Anne Quoirin yang hilang.Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Mazlan Mansor berkata, polis masih menunggu ibu bapa Nora Anne untuk mengenal pasti myat itu sebelum membuat pengesahan secara rasmi.

“Di pihak kami, kami sangat yakin ia adalah dia,” katanya kepada pemberita di balai polis Pantai.

Beliau berkata, sekumpulan pendaki menemui myat yang tidak berpakaian di anak sungai kira-kira 2.5 kilometer dari sebuah resort tempat penginapan Nora Anne, pada pkul 1.57 petang.

Katanya, myat tersebut dibawa menggunakan helikopter kerana ia dijumpai di kawasan yang curam.“Kita telah menghantar myat ke Hspital Tuanku Ja’afar untuk bdah siasat,” katanya.

Ditanya sama ada terdapat sebarang kecederaan yang dikesan pada badan, Mazlan berkata, ia masih belum dapat disahkan.

Beliau berkata, terlalu awal untuk menentukan berapa hari mngsa telah mennggal atau punca kem4tian.

Sumber : mstar online via detikberita

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*