“Bibik diberikan RM50k, Driver diberikan rumah semid berharga RM300k” – Lelaki ini kongsikan kebaikan Arrwah Faziani semasa hayatnya

Pemergian pengasas Dnars, Allahy arham Faziani Rohban Ahmad akibat kemmalangan baru-baru ini benar-benar memberikan kesan kepada rakan-rakan industri dan orang ramai. Selepas pemergiannya, banyak cerita mengenai kebaikan 4rwah yang dikongsikan di media sosial. Sungguh tidak menyangka, begitu banyak kerja-kerja amal yang dilakukan oleh 4rwah. Ini termasuk dalam menjaga kebajikan para pekerjanya sendiri seperti yang diceritakan oleh Mohd Zaid Ismail.

Menyantuni majlis 4rwah faunder Dnars. Duduk dan dengar banyak cerita yang boleh buat pedoman. Saya dengar satu persatu cerita yang menginfaqkan hartanya begitu banyak.

Driver beliau dibelikan rumah semi-detached berharga RM300,000. Bibik diberinya RM50,000 dan di saat dia menghampiri m4utnya, beliau berjumpa dengan ustaz pondok di Raub ditanya apa perlu dibuat. Ustaz berkata, infaqkan harta ke jalan Allah. Semua staff dia dihantar pergi mengerjakan umrah.

Dan beliau pernah mengislamkan bibik Filipina di mana bibiknya tertarik masuk agama islam dengan beliau menunjukkan keindahan Islam berkasih sayang. Rumah bibik dibina dengan penuh mewah, tiada tara baginya.

Perjalanannya untuk memberi zakat pada pondok Thailand sudah dikira syahid dan jen4zahnya Allah mudahkan kerana prosedur Thailand apabila berlaku kemma langan, bukan senang untuk selesaikan.

Terlalu banyak kisah saya nak ceritakan. Secara pendeknya, beliau adalah Khadijah akhir zaman. Dan dari penelitian saya, Alla hyarham sangat menitik berat tentang sedekah. Sampaikan saya tanya pada pekerjaya yang membungkus kotak dikenali sebagai Abe Mi.

“Lama dah Abe Mi kerja?” tanya saya.

Dia cakap, tidak kerja hanya berkhidmat sebagai anak beranak, tiada darjat yang dibuat sama sahaja. Bila Allahy arham pergi ke Thailand, dia akan membeli kuih untuk Abe Mi walaupun pembungkus kotak menjana pendapatan RM3,000.

Dalam puasa sahaja, dua kali mengerjakan umrah. Allahu.

Sedekah Al-Fatihah kepada Allahya rham Faziani Rohban Ahmad. Beliau jasanya, kalau dia hidup lagi banyak dia infaqkan. Itu sudah tertulis kebaikannya. Ameen.

‘Sifat dermawan Faziani bagaikan Siti Khadijah’

Tazkirah ringkas oleh seorang mudir madrasah selepas pengebumian pengasas produk kecantikan Dnars Skincare, Faziani Rohban Ahmad, mengundang sebak di hati semua yg hadir.

Tazkirah kira-kira lima minit disampaikan Mudir Madrasah Darul Saadah Al Islamiyah, Kampung Lebu, Bentong, Pahang, Zahari Al Yamani, itu antara lain menyamakan sifat dermawan Allayarham Faziani, 40, seperti isteri Nabi Muhammad, Siti Khadijah, yang mendermakan hartanya ke jalan Allah sebelum men1gal dunia.

Dengan kira-kira 500 hadirin, Zahari mengakui Faziani bertanya cara untuk memanfaatkan kehidupan sepanjang Ramadan, kira-kira dua minggu lalu sebelum Allahyarham berangkat menunaikan umrah.

“Saya menjawab supaya dia meneruskan dengan apa yang dilakukan selama ini iaitu bersedekah dan terus istiqamah.

“Allah yarham banyak menderma hartanya ke jalan Allah sepanjang hayat, banyak yang disumbangkan kepada madrasah dan pondok termasuk madrasah saya di Bentong.

“Amal yang dilakukannya boleh disamakan seperti Siti Khadijah yang menghabiskan hartanya ke jalan Allah sebelum mn1ggal dunia,” katanya selepas selesai pengebumian, mlm ini.

Jenazah Faziani dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kedemit kira-kira jam 10.20 malam tadi.

Arr wah dikebumikan bersebelahan kubur bapanya, Rahban Ahmad Syamsir Ahmad, yang men1ggal dunia pada April 2010.

Ketika pengebumian berlangsung, anak perempuan Faziani, Irdina Hakim Jasman, 16, yang turut hadir pengsan kerana terlalu sebak.

Suami Allahyarham, Ahmad Shah Rizal Ibrahim, 42, berkata isterinya ada bertanya ketika mereka menunaikan umrah, minggu lalu.

“Dia bertanya boleh tak bayangkan jika selepas ini saya menunaikan umrah seorang diri?

“Saya menganggap ia soalan biasa tanpa mengetahui ia adalah tanda dia men1galkan kami,” katanya.

Dalam kejadian jam 10.30 pagi waktu tempatan di Pattani, Thailand, pasaangan itu yang menuju ke beberapa buah pondok agama, terbabit dalam kemaa langan jalan raya yang menyebabkan Faziani mn1nggal dunia di tempat kejadian manakala Ahmad Shah Rizal luuka di mata.

Apa komen ntizen :

Muhammad Hazrin: Siti Khadijah menyerahkan semua hartanya tanpa terbaki sdikit pon utk dirinya..Arr wah mmg sgt2 baik..tp minta maaf yaa utk samakan kita dgn Siti Khadijah sgtlah jauh..boleh guna title Wanita Dermawan, ia sgt ssuai dgn arr wah sbb dia tak pernah mnunjuk2..Tp utk istri Nabi rasa kurang ssuai..minta maaf yaa ini hnya pndapat..

Aienn Nurul : Al-fatihah. Buat baik bersedekah. Bnyk duet Xpayah nak ditayang. Dia diam2 lebih baik dr semua yg menunjuk2 buat kebaikan. Akhirnya Allah yg tunjukan kebaikkannya.allahuakbar.

Rosaniza Risliss : Walaupon kaya…duitnye sntiasa diguna dgn bersedekah….xleka dgn hidup didunia….seimbang dunia ngn akhirat…semoga roh nya ducucuri rahmat dh ditempatkn dgn para solihin…amin

Norhasniza Abdullah : Dari kisah hidupnya… sgt baik pengakhirannya… bagaimana pula pengakhiran kita???
pakat2 lah kita jdkan teladan..
Semoga rohnya dicucuri rahmat

Arie Khairi : Apabila perkara yg di lakukan kerana Allah dan tidak menunjuk @ mempamerkan kepada media sosial… pengakhiran yang sgt di cemburi… Semoga rohnya dicucuri rahmat…

Zai Zaid : Al fatihah, bersedekah secara diam2 lebih baik dari bersedekah secara di canang2 atau menunjuk kpd org lain,arrwah berpuasa di dunia, tetapi beraya di syurga.

Sumber: Mohd Zaid Ismail via citemalaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*