‘Alhamdulillah, Ainul Tak Perlu Bantuan Oksigen Lagi’ Sekarang Ainul Boleh Bernafas Sendiri

LONDON – Bayi istimewa, Ainul Mardhiah hari ini sudah boleh bernafas sendiri dan tidak memerluukan bantuan oksigen lagi. Khabar gembira dan perkembangan terkini itu dikongsikan sendirinya bapanya, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 24, dalam laman Fcebooknya kira-kira sejam lalu. “Alhamdulillah, Ainul sudah tidak perluukan bantuan oksigen. Sekarang Ainul boleh bernafas sendiri,” tulisnya. Ramai yang mengucap tanda syukur keatas perkembangan terkini adik Ainul Mardhiah

Terdahulu, dalam status yang dimuat naik di laman Facebook miliknya semalam, Ahmad Safiuddin turut meluahkan perasaan bahawa selain pembdahan yang terlalu berisiko, ‘menerbangkan’ Ainul ke London juga merupakan salah satu risiko besar yang perlu ditempuhi anak tersayangnya itu.

Ainul Mardhiah yang menghidap ‘Germ Cell Tum0r’ selamat menjalani pembdahan untuk membuang ketumbuhan seberat 200g di mulutnya di sebuah hspital di sini.

Pembdahan dilakukan sekumpulan pakar bdah dan anestetik diketuai oleh Ketua Unit Craniofacial hspital berkenaan, Prof David Dunaway.

Doktor berasal dari Malaysia, Dr Amalina Che Bakri dan Dr Julian Ong turut terlibat dalam pembdahan berisiko tinggi itu.

Sementara itu, Ibu bapa Ainul kesaI ditvduh buat keputusan ikut hawa n4fsu, dedah dugaan ini yang diaIami.

Seluruh rakyat Malaysia meluahkan rasa syukur mendapat tahu perkembangan bayi bertuah, Ainul Mardhiah, selepas pembeddahan membuang tum0rnya telah berjaya.

Namun, ada cerita yang kurang enak didengar, apabila baru-baru ini, menerusi Facebook bapa bayi itu, Ahmad Safiuddin meluahkan rasa kesal apabila ada segeelintir individu terg4mak melemparkan tudvhan terhadap dirinya dan isteri.

Tampil memberi penjelasan, bagi Ahmad Safiuddin, tuduhan yang mengatakan dia dan isteri memutvskan untuk membawa Ainul ke London adalah satu tindakan yang mengikut hawa nafsv adalah tidak berasas.

Menurutnya, dia dan isteri sedar dengan pelbagai risik0 yang bakal ditempuhi Ainul, namun mereka tiada pilihan selain daripada terus mencuba pelbagai iktiar untuk Ainul.

Tambah Ahmad Safiuddin, ramai yang tidak tahu apa lagi derita dan cubaan yang dihadapi ibu dan bapa muda ini dalam mengharungi proses raw4tan anak mereka.

Ahmad Safiuddin berkata, dia sempat berkongsi detik cem4s mengenai perjalanan Ainul ke London, difahamkan, tiga hari selepas Ainul sampai ke London Ainul mengalami jangkiitan membuatkannya ses4k nafas dan mulut keluar dar4h.

Menurut doktor, jangkiitan yang berlaku adalah kerana Ainul terpaksa menempuh perjalanan menaiki pesawat yang agak lama menyebabkan badan Ainul ketika itu 80 peratus ujian dar4hnya dipenuhi virvs.

Namun disebabkan semangat Ainul sangat kuat, bayi itu berjaya meIawan jangkiitan yang dialaiminya sehingga mampu sampai ke tahap ini.

Memang bukan mudah untuk mereka sebagai ibu bapa membuat keputusan membawa ke London, tetapi kerana mahu melihat anaknya sembuh mereka terpaksa menguatkan hati untuk menempuh segala risik0.

Tiada apa yang diharapakan, semoga tum0r di wajah anak tidak akan kembali semula, dan dapat menjalani kehidupan seperti kanak-kanak yang lain.

Sumber : Sinar Harian via semuabaca

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*