Ainul Mardhiah selamat dibed4h, ketumbuhan di mulut berjaya dibuang

Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin, 9 bulan yang mengalami peny4kit disebut sebagai ‘Germ Cell Tumourr’ dilaporkan telah selamat menjalani prosedur pembdahan bagi membuang ketumbuhan pada mulutnya. Menurut BH Online, sekumpulan pakar bdah dan anestetik di bawah pengendalian Prof. David Dunaway merangkap Ketua Unit Craniofacial hspital berkenaan telah berjaya membuang ketumbuhan di mulut bayi ini. Dikhabarkan ketumbuhan tersebut mula membesar sejak lahir sehingga beratnya mencecah 200 gram!

Sementara itu, salah seorang daripada empat petugas perubatan yang turut sama-sama mengendalikan pembdahan berkenaan iaitu Dr Julian Ong memaklumkan bahawa prosedur pembdahan berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah.

Alhamdulillah, Ainul, you’re strong baby girl! After about 5 hours of b4ttling in theatre, the tumour (weigh 200g) was successfully removed. You could not imagine how anxious I was, whilst in theatre. Such a tiny baby, so delicate, so beautiful — “don’t worry baby, everyone is here to help you”.

Because it was such a high risk operation, a lot of preparations needed to be done before the operation to ensure that baby Ainul was safe. A lot of planning, a lot of scans, a lot of meetings and a lot of patience.

The team included surge0ns from various specialties (including craniofacial, plastics and head and neck consltants) led by Prof David Dunway and Mr Juling Ong. They’re very experienced in their own respective field. I was very honoured to be part of the surgical team. Ainul is currently being monitored post-operatively and she’s stable.

When I stepped out from theatre and saw Ainul’s parents, I couldn’t control my emotions. It was a mixed feeling, such an emotional journey and an uplifting experience at the same time. Ainul, Wani and Safi are like my own family. Let’s pray for Ainul’s recovery. Thank you for all your prayers. (Consent was given by Ainul’s parents for this story to be on IG)

“Pembdahan sangat lancar malah lebih baik daripada yang dijangka. Ketumbuhan berjaya dibuang mengikut perancangan,” jelas Dr Julian, doktor bdah plastik pediatrik dan craniofacial.

Jelas beliau lagi, pembdahan yang berlangsung selama lima jam itu berjaya mengumpulkan sampel ‘biopsi’ terhadap tumor berkenaan yang terdiri daripada komponen sel kanser dan bukan kanser.

“Sekarang, kita perlu pastikan Ainul selesa dalam jagaan rapi, biarkan dia rehat dan luukanya sembuh. Kemudian, kita akan teliti semula perkembangannya untuk tempoh beberapa minggu akan datang bagi mengesahkan sel knser mulutnya tidak berulang.”

Pada masa yang sama, bapa kepada Ainul iaitu Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 24 tahun sempat mengucapkan rasa syukur dan terima kasih kerana anaknya masih diberi peluang untuk hidup.

“Syukur ke hadrat Ilahi kerana kami diberikan peluang sekali lagi untuk menjadi ibu dan bapa kepada Ainul. Kami sangat teruja untuk menjaga Ainul dan bermain dengannya seperti kehidupan yang dijalani oleh kanak-kanak lain.”

Tambah Ahmad Safiuddin lagi, “Apabila pertama kali melihat Ainul selepas pembdahan, dia sangat cantik, macam masa mula-mula dilahirkan.”

V1deo,

Antara komen ntizen

Kami malaysian..berterima kasih pada dr amalina dan teams..atas usaha dn kesungguhan utk ank syurga ini..
Dan kami memanjat kan sejuta kesyukuran dan terima kasih pada Allah..kerana mempermudahkan segalanya..dgn izin dan kebesaran Nya.

Alhamdulilah berkat doa semua org 1 malaysia.. tiada penykit yg x dpt diubati kecuali m4ti…segala puji bg Allah yg maha berkuasa.. maha memberi penykit & maha menyembuhkan segala penykit .syukur sgt².. baby ainul mardiah selamat dibdah.. semoga cpt sembuh seperti sedia kala..
#xsabarnaktgkcelotehainulmardiah

Alhamdulillah…moga ainul cepat sembuh..Tahniah Dr. Amalina dan Team. Semoga diberi ganjaran terbaik oleh Allah….Aamiin.

Alhamdulillah, harapan rakyat Malaysia untuk melihat anak comel ni sihat seperti kanak-kanak lain tercapai.

Alhamdulillah…syukur pada mu yaa Allah kerana mempermudahkan segala urusan…..terima kasih juga pada para doktor yg bertungkus lumus bagi menjayakan pembdahan ini dan jua atas doa2 rakyat Malaysia yg dititipkan

Alhamdulillah… Syukurlah, boleh la parents baby ni beraya dengan gembira. Well, seluruh rakyat negara ni pun gembira gak weiii. #SALUTE kpd medical team di hspital termasuklah mereka yang berkrban masa, tenaga & kewangan untuk bantu menyelamatkan hidup baby ini.

Syukur syukur Alhamdullillah. La ba’sa thaahuurun in syaa Allahu.
Mudah mudahan Allah swt kurniakan syifa buat baby sayang ini. Aamiin Aamiin Aamiin AllahHumma Aamiin.

Yaa Allah..alhamdulillah..moga Allah sentiasa melindungi adik Ainul..dan semoga terus sihat ,mmbesar dgn baik mcm baby2 lain…congrat! pd semua doktor2 yg trlibat dlm mnjayakan operation ni…Allah telah perkenankan…aamiinn

Sumber: BH Online, NST via era baru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*