5 tahun beraya tanpa cahaya mata. Sering diaju soalan anak, lelaki ini beri pesanan yang menusuk hati

Setiap paasangan yang mendirikan rumah tangga, pastinya mengimpikan kehadiran cahaya mata dalam kehidupan mereka berdua. Anak adalah suatu rahmat kurniaan Allah yang paling indah sekali.Namun jika belum tertulis rezeki buat paasangan tersebut, redha dan bersyukur menjadi pilihan. Walaupun begitu, sebagai orang luar pertanyaan bilakah bakal menimang anak sering menjadi pertanyaan apabila bertemu menjelang lebaran nanti.

Aidilfitri tanpa cahaya mata…
Baru-baru ini, seorang pengguna Facebook Farhad Hassan telah berkongsi luahan hati dan kisahnya apabila sering mendapat pertanyaan sebegitu daripada sanak-saudara apabila tibanya Aidilfitri.

Perkongsiannya menerusi akaun Facebooknya telah mendapat 5 ribu tanda suka sejak dimuat naik semalam. Ikuti kisah dan luahan hati suami ini.

AIDILFITRI TANPA CAHAYA MATA

Aku percaya bila hari raya je, mesti akan banyak soalan pasal anak ni oleh saudara mara/kawan. Aidilfitri tahun 2019 ni tahun kelima aku beraya tanpa cahaya mata dengan cik isteri. Berdua kemana-mana.

Bila orang tanya, dah habis rasanya template jawapan ni nak jawab. Usaha sudah, berubat sudah, jumpa pakar pon sudah. Tapi belum ada rezeki lagi. Kalau Allah belum berkehendakkan benda tu jadi, buat macam mana pon takkan jadi.

Banyak benda yang orang luar tak nampak . Rasanya da berpuluh test da di beli. Tiap-tiap kali negative, cik isteri senyum je geleng kepala. Habis berendam air mata aku tengok.

Bila baca berita kanak-kanak dibuuli, didera, ditinggalkan, bayi dibuang, teresak2 cik isteri menangis. Mungkin terkilan amanah Allah yang sangat-sangat diidamkan ibarat tiada nilai pada sesetengah orang.

Tapi aku selalu ingatkan jangan sesekali pertikaikan Yaa Allah, kenapa Kau pilih aku? Kenapa aku yang belum dikurniakan cahaya mata? Sebab pernah tak kau cakap macam tu bila tengah happy?

“Yaa Allah, kenapa aku yang dipilih dapat cabuutan bertuah Honda Civic ni?”

“Yaa Allah, kenapa aku yang dipilih dapat bonus 3 bulan gaji ni?”

“Yaa Allah, kenapa aku yang dipilih dapat melancong free ni?”

Sabar, Allah itu maha adil. Mungkin belum ada rezeki anak tapi Allah bagi rezeki dalam bentuk lain.

Jangan ingat yang tak de anak je yg diuji, yang dah ada anak lain pula ujiannya. Ada yang tiada me time, tiada masa dengan pasa ngan sendiri, tiada masa melepak, tak cukup duit dan macam-macam lagi.

Tiada yang kurangnya pun perkahwinan korang kalau belum dapat cahaya mata. Jangan ada rasa kurangnya isteri tu bila dia belum dapat bagi zuriat. Jangan jatuhkan darjat isteri kau, dan jangan calarkan maruah lelaki lain dengan berfikiran naif macam ni.

Sibuk fikir salah pasa ngan tak dapat kurnia zuriat, tapi kau sendiri lupa nak bimbing bacaan quran isteri, perbetulkan solat sama-sama, tak tunaikan tanggungjawab sebagai suami.

Untuk pasaangan yang belum dikurniakan cahaya mata, jangan bersedih. Mungkin Allah belum beri rezeki zuriat tu sebab tau kekangan wang yang kita ada?So guna masa yang ada untuk cari duit lebih banyak2 untuk simpanan masa akan datang. So bila ada rezeki anak tu, cukup semua makan pakai.

Gunakan masa yang ada berbakti kepada ibubapa, pasaangan, pergi melancong, pergi tengok marathon movie yang anda minat, spend masa dengan pasaangan anda macam waktu bercinta dulu.

Kalau yang niat bertanya atau berkongsi pengalaman rasa tiada masalah. Jangan layankan sangat dengan AJK persatuan makcik bawang yang selalu menyindir. Biarkan mereka dengan mulut mereka. Sebenarnya diaorang cemburu dengan life honeymoon korang.

Sebagai suami, tugas kita bagi sokongan moral. Jadilah peneman yang bagi kata-kata semangat, menenangkan cik isteri. Jangan biarkan isteri kita keseorangan menahan tekanan tu. Kita dah janji nak sama-sama kan?

InsyaAllah saya doakan semua yang sedang membaca ni dikurniakan cahaya mata yang soleh dan solehah. Semoga ada rezeki kita semua raya bertiga tahun 2020.

Sumber : Farhad Hassan via citemalaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*